HOE KOMT EEN FOTOSHOOT TOT STAND?

Backstage; heb jij altijd al willen weten hoe het eraan toegaat tijdens een fotoshoot?

De perfecte foto’s van je favoriete celeb, de cover van het nieuwste magazine. Je vraagt je vast af hoe zo’n foto tot stand komt. Veel meiden dromen ervan om als model of styliste te fungeren. Maar, is dit ook echt dé job die je voor ogen hebt….

Het begint allemaal bij een moodboard. De opdrachtgever (magazine, bedrijf etc) geeft meestal een bepaald thema door, en de styliste maakt hier dan een moodboard bij. Ook kan het voorkomen dat het bedrijf zelf al wat beelden doorstuurt, ter verduidelijking. Beelden en kernwoorden maken het gemakkelijker kijken en geven een beter beeld van het idee, dat de foto’s uiteindelijk moeten uitstralen. Zo zit het bedrijf, de stylist, het model, visagist, haarstylist en de fotograaf op een lijn.

Vervolgens gaat de styliste op pad om de outfits voor de modellen te shoppen. Dit kan zijn wat de styliste thuis nog heeft liggen wat met het thema te maken heeft, maar ook via pr bureau’s en door zelf te winkelen. Het komt vaak voor dat het de maat van het model niet helemaal is. Zowel bij kleding als bij schoenen. Hier hebben de stylisten zo hun trucjes voor… Elke stylist heeft zo haar styling-survival-kit, met onder andere tape, naald en draad, spelden en wasknijpers.

Je vraagt je vast af of het zelf shoppen van kleding niet onwijs duur is voor de stylisten. Als er geen budget is van het bedrijf, dan zal de styliste de kleding zelf moeten betalen. Maar thank god is er bij de meeste winkels een goed retourbeleid en kan het gewoon teruggebracht worden. Let hier mee wel op qua lingerie en accessoires. Deze mogen vaak niet geruild of teruggebracht worden. Prijskaartje eraan laten en shooten maar ! (dit is dus niet altijd prettig voor het model, model zijn is zeker niet zo makkelijk als het lijkt… )

Schermafbeelding 2014-10-13 om 09.32.57

Schermafbeelding 2014-10-13 om 09.32.48

Als het dan d-day is, wordt er vaak vroeg in de ochtend afgesproken op de locatie. De styliste hangt dan de sets voor de modellen klaar, de visagist en haarstylist leggen de spullen klaar en de fotograaf gaat test shooten. Dit houdt in even kijken hoe de lichtval is etc. Als alles eenmaal klaarstaat gaan de eerste modellen in de make-up en de andere modellen doorpassen.

Schermafbeelding 2014-10-13 om 09.34.03

Schermafbeelding 2014-10-13 om 09.33.46

Als alles eenmaal past en de eerste modellen klaar zijn , gaat het eerste model op de foto. Dit betekent dat de andere modellen alleen maar aan het wachten zijn op elkaar, tot zij op de foto mogen. Als er een groepfoto wordt gemaakt uiteraard niet. De styliste, visagiste en haarstylist werken alles nog even bij voordat het model op de foto gaat. De styliste kijkt ook af en toe mee hoe de look overkomt op de foto, en overlegt ook met de fotograaf.

n6    n4

 

 

n3     n2

 

n1

Er worden veel foto’s genomen van de modellen, waar de fotograaf uiteindelijk een keuze uit maakt. Zo heeft het team dat heeft meegewerkt zijn/ haar portfolio ook weer bijgewerkt. Een fotoshoot duurt meestal een hele ochtend, middag of hele dag. Uiteraard wordt er nog even geluncht. En hoe bedoel je modellen eten niet? Ook modellen zijn fan van fastfood, zelfs op de set !

Schermafbeelding 2014-10-13 om 09.45.08

Volg Noëlle van West Styling ook op Facebook| Instagram | Pinterest|

Beeld: Pinterest

Dit artikel werd ook gepubliceerd op Lifestyle-Fabriek